corks and couture with iris van herpen

High tech clothier to the stars Iris Van Herpen is collaborating with Dom Pérignon on a new art project. Over a bottle of bubbly, i-D meets with a true fashion innovator.

by Stuart Brumfitt and Adam Fletcher
|
04 November 2014, 5:50pm

Je woont in Amsterdam, maar je showt in Parijs?
Ik ben begonnen met showen in Amsterdam en ben vervolgens naar Londen gegaan. Inmiddels heb ik er twee jaar Parijs op zitten.

Waar is Dom Pérignon gevestigd?
Ze maken het in Hautvillers. Dat is echt een prachtige plek - er is onder meer een klooster met heel grote kelders. Het is alsof je een andere wereld binnenstapt. Het is prachtig, alsof de tijd daar stilstaat.

Hoe ben je met hen in aanraking gekomen, en waarom kozen zij jou?
Dat zou je aan hen moeten vragen! Ik denk dat er een aantal heel sterke overeenkomsten zijn, vergelijkingen tussen ons werk: bij Dom Pérignon is de natuur een belangrijk deel van het productieproces en in mijn werk kijk ik veel naar de natuur. Richard Geoffroy, die de wijnen creëert, is daarnaast een heel inspirerende man. Hij beweert eigenlijk een herinneringmaker te zijn; als je wijn maakt, creëer je een moment voor iemand en daarna is het weg. Ik vond de focus op de abstracte creatie van het binnenste heel erg mooi - in mijn werk richt ik mij juist op het buitenste, of op het lichaam.

Is er iets aan jouw werkmethode waardoor men makkelijk een samenwerking met je aangaat?
Ik zou mezelf niet verkopen als iemand die goed kan samenwerken, want ik ben vrij introvert. Doordat het creatieve proces zo persoonlijk voor mij is, voelt het echt alsof ik een kleine relatie aanga wanneer er een connectie is, een waarvoor ik helemaal ga. Als ik geen sterke connectie voel, kan ik het ook niet doen.

Je hebt veel met 3D printen gewerkt. Blijf je hiermee werken?
Het ligt eraan hoe de techniek zich ontwikkelt. Ik denk dat het veel potentie heeft. Er zijn experimenten met biologisch metaal, leer en andere materialen in 3D printen. Het 4D printen wat momenteel wordt ontwikkeld is ook echt spannend. Het is een geprinte vorm die na het printen weer van vorm kan veranderen. Er zijn zoveel mogelijkheden… Als het me blijft inspireren dan zal ik er zeker mee blijven werken.

Heb je speciale klanten?
Björk is absoluut een van mijn speciaalste klanten. Ik heb bijna in elke collectie iets voor haar gemaakt. Alles is op maat.

Je hebt ook Beyoncé en andere entertainers gekleed…
Ik heb een hoop mensen gekleed, bijvoorbeeld ook Lady Gaga. Het is dan meer alsof je iets voor een show maakt. Met Björk is het meer een samenwerking - ze legt me uit waar zij op dat moment is en waar ze heen wil gaan, en dan vraagt ze me "kan jij een jurk ontwerpen die hierop gebaseerd is?". Het is een grote uitdaging om in haar wereld te duiken.

Welke van de stukken die je voor haar maakte is je favoriet?
Ik heb net twee stukken voor haar tentoonstelling in MOMA gemaakt. Dat zijn mijn favorieten tot nu toe.

Je hebt Anya Rubik gekozen voor in de Dom Pérignon-video. Waarom?
Het was een gezamenlijke keuze. Ik vind haar echt heel leuk, maar had haar tot in New York nog nooit ontmoet. Ze is lief en gewoon heel mooi - ze was perfect en heel goed qua beweging en lichaamstaal.

Gefeliciteerd met de ANDAM Award! Je behoort nu tot een rijtje van een aantal flinke namen als Margiela, Viktor & Rolf en Gareth Pugh.
Ik denk dat het me helpt om me te vestigen in de ready-to-wearwereld en Kering is opgetreden als mijn mentor.

Ik hoorde dat je stage liep bij Alexander McQueen toen je jonger was. Hoe was dat?
Dat was rond 2005. Ik deed mijn stage bij McQueen omdat hij een grote inspiratie voor me was. Ik vind hem een voorbeeld van iemand die zijn wereld op een heel sterke manier laat zien - niet alleen door zijn kleding, maar door alles wat hij doet. Ik voel me echt bevoorrecht dat ik nog met hem heb kunnen werken. Ik heb goede herinneringen aan die tijd. Ik heb zoveel geleerd… hoeveel tijd nodig is om dingen te creëren en over de materialen… Die drie maanden zijn mij heel dierbaar.

irisvanherpen.com

uk.domperignon.com

Credits


Text Stuart Brumfitt

Tagged:
Amsterdam
Paris
London
Interviews
Alexander McQueen
Beyoncé
Dom Perignon
iris van herpen
fashion interviews
stuart brumfitt
coccoonase